Ένα παιδικό δωμάτιο, πρέπει να χαρακτηρίζεται αρχικά από τη λειτουργικότητά του και κατά δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό, από την αισθητική του. Η λειτουργικότητα οφείλει να ακολουθεί τις ανάγκες του μικρού ιδιοκτήτη ενώ αυτός αναπτύσσεται ενώ η αισθητική, να δημιουργεί την ιδανική ψυχολογία για μελέτη, παιχνίδι και δημιουργία. Άλλωστε, όλοι έχουμε παιδικές μνήμες από το δωμάτιό μας. Ας είναι οι θετικότερες δυνατές!
Το πριν, ένα δωμάτιο με παράγωνους τοίχους, με διάταξη τέτοια που μοιάζει αρκετά στριμωγμένο και χωρίς να καλύπτονται όλες οι ανάγκες ενός μαθητή. Για παράδειγμα, το γραφείο. Χώρος πουθενά. Οι πελάτες, μας εμπιστεύθηκαν από την πρώτη στιγμή και αυτό είναι η αρχή για το αρτιότερο αποτέλεσμα. 1η κίνηση, να ακυρώσουμε τη ντουλάπα από το σημείο που βρισκόταν, ώστε να κερδίσουμε λίγο από το πλάτος του χώρου.
2η κίνηση, να ενσωματώσουμε τους αποθηκευτικούς χώρους με το κρεββάτι, αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο για να κινείται και να παίζει ελεύθερα ο μικρός ιδιοκτήτης. Εδώ, να πούμε πως πρόκειται για ένα 6χρονο παιδί της Α’ δημοτικού αλλά ο σκοπός μας πάντα όταν σχεδιάζουμε ένα παιδικό δωμάτιο, είναι να υπάρχει η δυνατότητα να το κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκεί φαίνεται και ο σωστός σχεδιασμός άλλωστε!
3η κίνηση, να δημιουργήσουμε χώρους για βιβλία και γραφείο. Εδώ, εκμεταλλευθήκαμε μία μικρή κολόνα που υπήρχε στη μία γωνιά και δημιουργήσαμε σε συνέχεια της κατασκευής ντουλάπας-κρεββατιού, μία βιβλιοθήκη σε σχήμα βουνών. “Κλέψαμε" και τη μισή από τη μπαλκονόπορτα, αφού δεν είχαμε να χάσουμε ούτε φως ούτε χρήση του μπαλκονιού με αυτό τον τρόπο. Μπροστά από τα “βουνά” τοποθετήθηκε το γραφείο με μία τροχήλατη συρταριέρα. Η δυνατότητα να μετακινείται το γραφείο κάθετα στα “βουνά” μας δίνει την ευκαιρία να κάθονται και δυο άτομα για μελέτη όποτε χρειάζεται.
4η κίνηση το χρώμα. Πετρόλ και κίτρινο σε συνδυασμό με απαλό γκρι. Χρώματα χαρούμενα και διακριτικά παράλληλα, χρώματα που ακόμη και να μην αλλάξουν τα επόμενα 10 χρόνια, θα είναι ακόμη διαχρονικά και νεανικά, ενώ στέκονται άνετα και ως παιδικά.Τα ξύλινα τρίγωνα-βουνά του γραφείου, αντικατοπτρίζονται στον απέναντι τοίχο, δημιουργημένα με χρώμα. 5η κίνηση παιχνίδι! Κατασκευάσαμε ένα επιπλάκι όπου τοποθετήθηκαν τα πτυσσόμενα καφάσιακαι εκεί χωρίστηκαν τα παιχνίδια του μικρού ανά είδος. Πάνω από το επιπλάκι, δύο ασύμμετρα ράφια σε σχήμα σύννεφουαλλά και ένας μαγνητικός μαυροπίνακας, ολοκληρώνουν τη γωνιά παιχνιδιού.